Frityrafton

Då har vi klarat av årets frityrafton. Näst efter första maj och julafton kommer denna stora högtidskväll. Gunna var hemma i Halmstad i helgen som var. Jag kände att jag behövde ett litet bräjk (den svenska stavningen på engelskans break) från sinkningar, tappar och kistor. Det råkade falla sig så "väl" att just denna helgen skulle Anke flytta och man kunde inte komma undan. Lite yrvaken kom jag med Doktorn till vid tiotiden. Doktorn och jag hade suttit uppe till klockan halv sex och druckit öl och ätit ost, en utav Doktorns kännetäcken om man så säger. Hur som hels var det inte en giltigt anledning att inte hjälpa till vid en flytt. Anke hade hjälpt mig några månader tidigare att flytta upp till Grebbestad, så nu var jag i tacksamhetskuld till denne. Det man kan säga till hans försvar var att han hade fixat flera som skulle bära och svettas. Jag antar att alla dessa var i samma otäcka situation som jag var i. Vi bar ner alla möbler och bråte ifrån Anke och Angelikas gamla lägenhet för att bara en stund senare bära upp alltihopa igen in i en annan lägenhet. Hade det inte räckt med att byta gardiner tänkte jag där jag stod i en trappa med en byrå i ett krampaktigt grepp. Hela kroppen vibrerade och händerna svettades likt en tonårings armhålor. Några timmar senare var vi klara med flytten och Anke bjöd oss på hamburgare från Sibylla. För bara två år sen åt jag på Sibylla flera gånger i veckan. Jag saknar inte detta. Hur som helst var detta bara upptakten på att börja med 2007 års frityrafton.
För er som inte varit med om en frityrafton tidigare ska jag försöka att sammanfatta riktlinjerna för en sådan. Man samlar några personer. Minst en av dessa måste tillhandahålla en fritös. Tysken hade våran. Om man har en fritös behöver man olja och mat som man kan slänga i fritösen. sedan friterar man allt och äter till någon spyr eller får magpumpas. Sen är det bara 364 dagar kvar tills man får försöka igen.

Vår meny för frityafton 2007 bestod utav
1. Förrätt. Friterad brie-ost serverat med en klick fikonmarmelad.
2. Huvudrätt. Friterad kyckling, friterade pommes och bearnesås. Inga grönsaker gör sig passande till detta.
3. Desert. Friterade bananer och annanasskivor. Vi kom aldrig till denna rätt då alla mådde redan väldigt illa.
Till detta dricks öl, vin eller något som kan tänkas innehålla alkohol.

Vår frityrafton fick ett rätt snöpligt slut. När huvudrätten dukades fram hade alla ätit sig mätta på friterade ostar. Man fick försöka tvinga ner några kyckling bitar och några oljedrypande potatisstänger. Sen var det stopp och ingen ville ha någon desert. Oljeoset från köket var besvärand och det luktade som det gör på en kinesisk restaurang. Det blev inte bättre utav att jag senare skulle sova i denna lukt. Man knde skrapa av fettet som kommit i pannan på en med en snöskrapa. Jag kan tänka mig att Tysken kommer att få ringa till Jansson (hyresvärden) för en mindre sannering. Köksluckorna hade blivit gula efter vi var klara med fritösen och det droppade fett från allting.
Det är som vi säger på posten i Oskarstöm "Roligt var det men snoriga blev vi". Glad frityrafton på er allihopa. Snart ska vi äta julmat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0