Goda grannar

Gunna har fina grannar. Då tänker jag inte på de andra studenterna som bor i barackerna. De ser man inte röken av vilket oroar mig lite. Är det så att jag bor ensam i barackerna? Häromdagen såg jag dessutom en lapp vid soprummet som sa att det utförs sprängningar i området. Har alla flyttat utom jag? Kommer jag att flyga i luften och bara bli ett litet moln utav damm? Sådant kan man tänka på ibland. Nej de goda grannarna som jag menar är de som bor två stationer bort på tvärbanan. Numran och Viktor med bollen. Då de är de vänner som bor närmst och alltså pratar med mig betäcknar jag dem som mina grannar.
-Hej grannar! burkar jag säga när jag kliver innanför deras dörr i Hammarbysjöstad. Goda grannar i dess rätta bemärkelse. Det är inte ovanligt att de bjuder över mig på middag och sällskap. Något som jag tacksamt tar emot. De har tv och ugn, men så bor de i ett lite mer lyxigt område än Gunna också. Numran och Viktor med bollen kommer ifrån Åland vilket gör dem till nästa lika finska som Gunna. Då min mor är tvättäkta finska väger det lite tyngre. Detta till trots så accepterar jag dem som vänner och landsmän. När jag är över på besök så äter vi finsk mat och pratar om moderlandet. I lördags bjöd de på lasagn som förvisso inte är fisk mat men väldigt gott. Sedan averkade vi Robinson på tv och var eniga om att det var bättre på svts tid.
-Ska vi inte spela skitgubbe? undrade Gunna efter tv-tiden. Det var nämligen ett spel som spelades flitigt under Gunnas och Numrans tid i Grebbestad. Jojo så fick det bli. Numrans gamla spanienkortlek åkte fram och vi satt oss runt det fyrkantiga köksbordet. Folk som känner mig vet att jag är en dålig förlorare och en ännu värre vinnare. Egenskaper jag delar med både Numran och henner fästman. Kanske just därför är det så vansinigt roligt att spela kort med dem. Förloraren får det hemska straffet att blanda och ge till nästa omgång plus att man ska stå ut med när de andra spelarna säger retsamt i mun på varandra:
-Loosers dealers! Detta uttryck kanske inte är så grammatiskt riktigt men det gör det inte mindre träffande och förnedrande att höra. Vem vill egentligen vara en looser? Är det inte nog med att jag bor i en alldeles för dyr barack, saknar fru och ugn? Ska jag verkligen behöva vara en förlorare i fler avseenden. Tydligen. Kvällens största looser blev Gunna. Ett titel jag ber med högt huvud trots att Numran som vann flest gånger somnade hela tiden under de sista sex omgångarna. Viktor med bollen kom näst sist eller två som han förmodligen skulle kalla det.
När jag klockan två på natten hade sagt adjö och tackat för mat och sällskap gick jag hem. När jag vandrade genom sjöstaden tänkte jag att jag har ändå fina grannar som vill umgås med mig trots att jag är jag. Vad gör det att man saknar ugn och fru när man kan äta finsk korv med goda grannar. Att bli loosers dealers är ett pris jag gärna betalar för detta.

Kommentarer
Postat av: Doktorn

Funderade på att skriva "Tillägnad Gurra "Söderkatten" Person, som i just det här fallet för en gångs skull inte har alls mycket med birollen Sid att göra. Men vafan, man får inte låta dom jävlarna ta en...

2009-04-22 @ 13:33:52
URL: http://malmstedt.blogg.se/
Postat av: PS.

en av dina bättre texter. diskbänksrealism och dessutom en fin sensmoral. man vill ju bara kramas. förresten har jag blivit kär, men det tänker jag inte skriva om på nätet. kan jag ringa ikväll innan hyvelgroggen?

2009-04-22 @ 13:37:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0